23. 11. 2016

Večer plný umění všeho druhu aneb 13. BOM

Foto: Martin Chylík; text: Jana Mrázková

Večer plný umění a dobré zábavy. Tak by se dal ve zkratce popsat 13. Bruntálský Open Mic – „BOM“, který proběhl 12. 11. 2016 tradičně v bruntálském Grand Pubu. Program byl pestrý a každý si v něm jistě našel alespoň jedno vystoupení, jež pohladilo jeho duši, uši, oči či jiný smyslový orgán.

Prvním účinkujícím byl rodák z Břidličné, Lubomír Bužma Khýr, který potěšil návštěvníky několika autorskými písněmi. Texty písní byly velice vtipné, několik z nich byly složené v „prajzáckém“ nářečí. Verše svých písní vložil do bluesových rytmů, což samotné příběhy náležitě dokreslilo. Ačkoli byl Bužma na pódiu sám, znělo to, jakoby na scéně byla celá kapela, jelikož se doprovázel na akustickou kytaru, banjo, foukací harmoniku, ozvučenou dřevěnou krabici a tamburínu.

 Hudební zážitek vystřídalo autorské čtení mladého olomouckého spisovatele Jaroslava Irovského. Autor svou počáteční nervozitu vysvětloval zážitkem ze svého posledního čtení, kdy během jeho výstupu návštěvníci pomalu ale jistě odcházeli, snad pohoršeni výrazivem, které Irovský volí pro své povídky. Spisovatel se rozhodl představit nám jednu z povídek ze své poslední prozaické sbírky nazvané O(byčejný) život. Nervozita ho postupně opouštěla, jelikož nikdo z přítomných se nedal na ústup, ba naopak se během svého čtení setkal s velice vřelým přijetím. Jak sám řekl, vůbec nečekal takový ohlas, vzhledem k poslední zkušenosti z východních Čech.

Jak jistě každý, kdo zná BOM, ví, během večera může vystoupit kdokoli z publika. Tento večer se jednalo o dvě hudební vystoupení v podání Mikiho Zábranského a Bohdana Mikulky, které pravidelní návštěvníci dobře znají. Oba vystoupili se svými autorskými písněmi. Druhý jmenovaný umělec zvolil i jednu píseň Leonarda Cohena, jakožto počest jeho nedávnému úmrtí.

Kytarové tóny byly opět vystřídány mluveným slovem, jelikož se na pódiu objevil arborista Jiří Janočko. Ten si pro posluchače připravil povídání o stromech, kterým se profesně věnuje. Ve finále to nebyla ani tak přednáška, jako spíše beseda, za což byl pan Janočko rád, protože aspoň povídal o věcech, které hosty zaručeně zajímaly. Nejvíce se lidé zajímali právě o energii, kterou můžeme čerpat ze stromů, jak si najdeme právě svůj strom, které stromy působí na člověka spíše negativně a podobně.

O poslední vystoupení se postarala tříčlenná kapela Café Industrial. Jejich písně jsou směsí alternativy, rocku a folku. V textech písní této ostravské kapely nalezneme spoustu emocionality, přírody a jednotlivých přírodních procesů a všeho, co kapelu obklopuje. Souhra elektrické a basové kytary s bicími doslova vykreslovala atmosféru jednotlivých písní.

Třináctý večer Bruntálského Open Micu se jeho organizátorkám Elišce Hlavenkové a Adéle Chylíkové opět vydařil a nám milovníkům umění nezbývá nic jiného, než se těšit na to, co pro nás přichystají v novém roce. Na další BOM se můžeme těšit hned po novém roce, a to 21. ledna 2017.

Více foto zde.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat